fredag 31 augusti 2012

Fredagslöpning

 
Efter måndagens intervallträning hade jag träningsvärk i 2 dagar. Ni vet sådär ont att det är jobbigt att sätta sig på toalettstolen:). Men det är bra då vet man att träningen tar. Har vilat sen i måndags faktiskt. Vabbat med Måns hela veckan och spenderat tiden med att spela UNO, fia m pnuff och bamse-memory. Och myst massor! Idag hämtade Måns pappa honom och direkt efter stack jag och bonussonen Alexander ut och sprang. Det blev bara 2.5 km på Björnön men jag höll ett mycket högre tempo än jag brukar. Önskade jag hade haft klockan med mig för det var garanterat rekordtid! Fick ju lite draghjälp av Alexander som är en mycket snabbare löpare än vad jag är. Försökte hålla hans tempo så långt jag orkade men var tvungen att "släppa" honom vid den långa backen. Jag kom faktiskt inte så långt efter i mål så jag ä nöjd.
 
 
När vi kom hem körde vi lite styrkeövningar: plankan, armhävningar, rygglyft, höftlyft och tåhävningar.
 
 

onsdag 29 augusti 2012

Vaniljglass m Chokladkross

 
Här hemma är det sjukstuga och vad passar bättre då än lite glass:)
 
 
Vaniljglass m chokladkross
6 port
 
3 ägg(gulor)
3 dl grädde
2 msk sukrin(flor)
1/2 krm stevia
1 tsk vaniljpulver
4 rutor krossad mörkchoklad(minst 70%)
 
Vispa ihop gulor, sötning och vaniljpulver i en bunke. Vispa grädden i en annan bunke. Vispa ihop grädde och äggsmeten och häll i glassmaskinen. När glassen nästan är färdig häll i chokladkrosset. Utan glassmaskin: Häll i chokladkrosset och frys glassen i 3-4 timmar. Rör om varje 30 min.
 

tisdag 28 augusti 2012

Chokladsnittar LCHF

 
Igår bakade jag lite chokladsnittar. Det är samma recept som kolakakorna men la till lite kakao. Jag gjorde en längd med hackade hasselnötter och en utan då Måns inte tycker om nötter. Kokosflingor fungerar säkert också bra.
 
 
Chokladsnittar
ca 20 st
 
3 dl mandelmjöl
2 msk kakao
2 msk sukrin
1/2 krm stevia
100 g mjukt smör
1/2 tsk vaniljpulver
1/2 tsk bikarbonat
 
1/2 dl hackade hasselnötter
 

Vispa smör och sötning krämigt. Blanda övriga ingredienser och vispa i dem i smeten. Forma degen till två längder på plåt med papper. Det är kladdigt och man får dra, trycka och platta ut längderna. Strö över nötterna. Grädda på 175 grader(varmluft) i ca 10 min. Låt längderna svalna i 10 min innan du skär dem i sneda bitar. Lägg de försiktigt i en burk och låt de svalna helt i kylskåpet.



måndag 27 augusti 2012

AlvestaGlass

 
Testade Alvestaglassen för första gången ikväll. Jag är ju en riktig lakritsälskare så jag var bara tvungen att testa deras saltlakrits. Men den var ingen hit. Första skeden var god men sen blev det för mycket. Nej tack jag fortsätter att göra egen glass istället. Mycket godare! Måns har beställt vaniljglass till imorgon så det får det bli. Är hemma och vabbar med honom och är man sjuk så måste man ju få glass eller hur?:)
 

Intervallträning

 
Idag blev det lite intervall träning. Lätt jogg i 10 min som uppvärmning. Därefter sprang jag fartökningar mellan tre lyktstolpar. Start vid stolpen närmast mig på bilden och sen förbi två till. Gick fram till den fjärde stolpen och tillbaka till tredje och sprang till första igen. Gick en stolpe och tillbaka till start igen. 11 vändor blev det. Sen ner jogg 10 min.
 
 

 
 
Efter passet blev det tåhävningar 3*20 st, plankan 2*1min+30s och 60 rygglyft.

Barfotaskor

 
 
 
Jag är så sugen på att skaffa mig ett par Pace Glove
 från Merrell. Har inte hittat någon i Västerås som säljer dessa än. Vill gärna testa ett par innan jag köper dem. Har länge funderat på att börja springa med barefoot skor då det stärker fötterna, anklar, ger rakare rygg med bättre hållning och minskar skaderisken.
 
Merrel Barefoot running shoes ger dig alla fördelar som barfotalöpning ger dig; Utökad uthållighet och muskelstyrka tack vare förbättrad kroppshållning.
Pace Glove är speciellt designad för kvinnor och ger löprundan en barfota- och marknära känsla samtidigt som Vibram®-sulan skapar ett bra fotfäste när de bär dina fötter framåt. 

söndag 26 augusti 2012

Träning v 34

 
Här kommer veckans träning


Måndag: cykel 1.6 mil
Tisdag: cykel 1.6 mil, plankan 2*1 min,  30 rygglyft
Onsdag: cykel 1.6 mil, löpning 2.5 km, plankan 2*1 min, 30 rygglyft
Torsdag: cykel 1.6 mil, utfallsgång
Fredag: cykel 1.6 mil
Lördag: vila
Söndag: löpning 5 km, utfallsgång, tåhävningar 2*30

Ostplättar

 
Gott tillbehör till kött och kyckling istället för potatis och ris.
 
 
4 plättar
 
2 ägg
5 dl riven ost
1/2 tsk valfri krydda tex oregano, paprika
smör att steka i
 
Blanda ihop till en deg. Dela degen i fyra bitar och stek två åt gången tills de fått fin färg.

torsdag 23 augusti 2012

LCHF Gröt

 
Frukosten idag blev lchf-gröt med blåbär. Första gången jag gjorde gröt och den blev jättegod! God smak, bra konsistens och mättade bra. Ska göra det till Måns i helgen och se om han tycker om det. Min gröt fick smak av kanel och vanilj men kardemumma är nog också gott i.
 
 
1 port
 
2 ägg
1 dl grädde
1 msk kokosmjöl
1 krm kanel
1 krm vaniljpulver
1 msk smör
 
Vispa ihop alla ingredienser utom smör. Smält smöret i kastrull eller stekpanna och häll i smeten. Rör smeten fram och tillbaka(skrapa botten) tills den stelnar och får grötkonsistens. Servera bär till och om du vill gammeldagsmjölk.

söndag 19 augusti 2012

Träning v.33

Så här har min träningsvecka sett ut:

 
Måndag: styrka 30 min + löpning 2.5 km
Tisdag: Vila
Onsdag: Roddmaskin 20 min
Torsdag: 20 min promenad
Fredag: Roddmaskin 20 min
Lördag: löpning 6 km
Söndag: cykling 1.6 mil

lördag 18 augusti 2012

6 km!


Idag sprang jag det längsta jag gjort någongång. Hela 6 km och höften känns kanon. Jag är så himla glad!:) Snart når jag mitt mål som är milen! För er som inte vet så har jag haft problem med min höft sen förra sommaren. Nu går jag sakta framåt så det inte ska komma tillbaka. Jag har funnit glädjen i löpning och det är så roligt! Människan är född till att löpa så det är bara att ge er ut;)

fredag 17 augusti 2012

Undantag & vårrullar


Jag får ofta frågan om jag alltid äter lchf eller om jag unnar mig något "otillåtet" ibland.  Ja , jag unnar mig godsaker ibland. Vid väl valda tillfällen, typ födelsedagar och jul m.m. Speciellt jul:) Jag älskar julen och allt vad den innebär. En jul utan saffranskladdkaka är ingen jul t.ex:). Det jag har som "krav" när jag gör avsteg från kosten är att det måste ge mig något. Det måste vara värt att få lite problem med magen som jag brukar få. När jag unnar mig så är det oftast godis eller bakverk. Jag skulle aldrig unna mig pasta m köttfärssås t.ex. MEN jag unnar mig inte ofta. Kanske en gång i månaden om man slår ut det på ett år. Och jag frossar aldrig utan tar en bit kaka eller 5 st favorit godisar.

En sak som jag unnar mig ibland är vårrullar. Och då bara vårrullar som Eric har gjort. Eric är en kollega och god vän som är ifrån Filippinerna och han gör så fantastiskt goda vårrullar. Vårrullarna är fyllda med köttfärs och grönsaker och de doppas i en sås gjort på vinäger, tamarisoja och färskhackad vitlök. Så gott!


Detta blev min middag idag. 8 st vårrullar och dip! Imorgon ska jag öka distansen på löprundan så de extra kolhydraterna kommer väl till pass;)

torsdag 16 augusti 2012

God limpa LCHF


Om ni vill ha ett riktigt saftigt bröd så ska ni testa detta. Ett av de godaste bröden jag bakat. Innan jag började med lchf bakade jag ett bröd gjort på bl.a filmjölk, havregryn, lingonsylt och honung som jag tyckte var riktigt gott. Det här påminner lite om det.


1 limpa

3 dl mandelmjöl
1 dl sesamfrö
2.5 dl kruskakli
1/2dl fibrexflingor
2 tsk bakpulver
1 msk fiberhusk

250g keso
50g smält smör
1 dl creme fraiche
6 ägg

Blanda de torra ingredienserna i skål. Häll i keso, smör, creme fraiche, ägg och blanda väl. Häll smeten i form klädd med papper. Grädda i ca 60 min på 175 grader(varmluft). Täck ev brödet med folie om det börjar få mycket färg. Låt svalna helt innan ni skär det i skivor.



Ägg och majomacka!


onsdag 15 augusti 2012

Roddmaskin & Nicke Nyfiken

Idag är jag själv med Måns då Marko är till Stockholm och kollar på Sverige-Brasilien. Då jag inte hann ut och springa fick det bli roddmaskinen ist. Måns ville att jag skulle titta på Nicken Nyfiken med honom så det blev det som "pepp" ist för musik:). Jag har aldrig tränat med roddmaskin tidigare så det var lite ovant men det blev 20 min iaf:)

Kolakakor LCHF


I lördags gjorde jag dessa smaskiga kolakakor. Jättegoda och väldigt nära de äkta. Servera den kylskåpskalla för bästa smak.


Kolakakor
ca 20 st

3 dl mandelmjöl
2 msk sukrin
1/2 krm stevia
100 g mjukt smör
1/2 tsk vaniljpulver
1/2 tsk bikarbonat

Vispa smör och sötning krämigt. Blanda övriga ingredienser och vispa i dem i smeten. Forma degen till två längder på plåt med papper. Det är kladdigt och man får dra, trycka och platta ut längderna. Grädda på 175 grader(varmluft) i ca 12 min. Låt längderna svalna i 10 min innan du skär dem i sneda bitar. Lägg de försiktigt i en burk och låt de svalna helt i kylskåpet.



måndag 13 augusti 2012

Kreolsk Gryta


Kreolsk gryta är något vi gör ofta här hemma. Det är en av Måns favoriträtter. Han bad om kycklingsoppa igår och jag frågade han vad som ingick i den då jag glömt. Han sa kyckling, korv och sånadär som bara du gillar mamma(syltlök:), jag älskar syltlök). Jaha men då är det inte kycklingsoppa du vill ha utan kreolskgryta sa jag. Han trodde det var kyckling i men det är ju fläskfilé. Inte lätt:). Så kreolsk gryta blev det och här kommer receptet på min variant. Oliverna brukar vi ta på sidan då barnen inte är så förtjusta i dem. Jag toppar alltid med extra syltlök, det är ju så gott:)


Kreolsk Gryta
6 port

600g fläskfilé
2 starka korvar
1 röd hachad paprika
1 dl syltlök +1/2 dl spad
1/2 dl cornichons el ättiksgurka i bitar
3 dl grädde
2 dl creme fraiche
1-2 msk mejram
1 dl svarta oliver
smör

Skär korven i slantar och stek i smör i en gryta. Ta upp korven och skär fläskfilén i skivor och stek i korvflåttet. Lägg tillbaka korven och  lägg i syltlök, spad, cornichons, paprika, mejram och oliver. Låt puttra nån min. Häll i grädde och creme fraiche. Låt koka i 20 min. Servera t.ex broccoli till.


Bullet coffee


Idag testade jag något som jag läste om inne hos hos Monique för ett tag sedan. Nämligen "bullet coffee". Det är gräddigt kaffe fast utan grädde. Man mixar 2 dl färdigbryggt kaffe, 25 g smör och 1 msk kokosfett. Jättegott och mättande! Jag blev faktiskt förvånad att det var så gott! Nån av er som vågat testat?

söndag 12 augusti 2012

Kanelbullar LCHF

Igår var fina Mari från jobbet här och fikade. Jag bjöd på nybakade kanelbullar & kolakakor:). Det var första gången jag gjorde lchfkanelbullar och de vart riktigt goda. Ursprungsreceptet är Marianns men jag har gjort lite ändringar. Jag använder alltid nymortlade kardemummakärnor i mina recept. Blir mycket godare smak än färdigmalen.


Kanelbullar
15-20 st

4 ägg+1 gula
2 msk sukrin
1/2 krm fransk stevia
50g smält smör
1 dl grädde
1/2 tsk kardemummakärnor(mortlas)
1.25 dl kokosmjöl
3 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver

Fyllning

50g mjukt smör
kanel
1/2 msk sukrinmellis(flor)
1/2 tsk vaniljpulver

Topping

äggvita
hackade hasselnötter

Vispa ägg och sötning riktigt fluffigt(5 min). Häll i smör och grädde. Blanda de torra ingredienserna och blanda i dem i smeten. Låt svälla i 20 min. Kavla ut degen mellan två oljade(raps) bakplåtspapper. Ta av det översta och bre ut smöret. Strö över kanel. Blanda sukrin och vaniljpulver och sikta över(använd t.ex en tesil). Rulla ihop degen från långsidan som en rulltårta. Skär i 1-1 1/2 cm bitar och lägg i formar. Pensla med äggvita och strö över hackade nötter. Grädda i ugnen ca 12-15 min på 175 grader(varmluft).

De prickiga formarna är ifrån fikamera.

lördag 11 augusti 2012

Krispiga kycklingbitar med Currysås

Till kvällsmat idag blev det dessa krispiga kycklingbitar, sallad och god currysås. Jag har gjort liknande tidigare men idag gjorde jag dem i ugnen och kryddade annorlunda.


4-6 port

4 st kycklingfiléer
1 ägg
1 påse parmesanost
1,5 dl sesamfrö
chicken & steak krydda
roasted garlic & pepper krydda

Skär kycklingfiléerna i 3-4 bitar. Blanda ost och sesamfrö i en skål och äggen i en annan. Doppa bitarna i först ägg och sedan ost & sesamblandningen. Lägg bitarna på en smort plåt och dra några drag med kryddorna över. Stek i ugnen på 200 grader tills kycklingen är färdig ca 20 min. Sätt på grillfunktionen de sista 5 min för att få fin stekyta.

Currysås
4-6 port

1 dl majonäs
2 dl creme fraiche
1 msk curry
1/2 lime(saften)
salt & peppar

Blanda allt och ställ kallt till servering.





Dessa kryddor använde jag.

fredag 10 augusti 2012

Grönsaks & ostpaj LCHF

Igår gjorde jag en paj på det som fanns i kylen. Den blev helt vegetarisk och jättegod. Receptet på pajskalet är ifrån tidningen Mat & Hälsa.


Pajskal

3dl mandelmjöl
0.5dl sesamfrö
1 msk fiberhusk
50g smält smör
1 ägg
0.5 tsk salt

Fyllning

2 dl broccoli
100g fetaost
6 st torkade tomater
10 cm strimlad purjo
1 dl gröna oliver
2 dl riven ost
3 dl grädde
3 ägg
salt & peppar

Mixa alla ingredienser till pajskalet och tryck ut i en pajform. Nagga botten och låt vila i kylen 20 min. Grädda skalet i 8 min på 175 grader(varmluft). Fyll skalet med broccoli, purjo, tomater i bitar, oliver och smulad fetaost. Vispa ihop ägg, grädde, salt och peppar. Häll det sedan över grönsakerna och fördela den rivna osten över. Grädda på 175 grader till osten fått färg ca 25-30 min. Servera sallad till.


Pajbit med egenodlad sallad och gula pärontomater:)

torsdag 9 augusti 2012

Tonfisk, ägg & pesto!

Alltså det här är sjukt gott! Ser kanske inte så gott ut men det är det. Detta blev det till kvällsmat igår och det kommer garanterat bli fler:)


Tonfisk, ägg & pestogegga!

1 port

2 kokta ägg
1 burk tonfisk
2 msk grön pesto
salt & peppar

Blanda allt till en gegga!

onsdag 8 augusti 2012

Proteinshake & Träning

Dagens träning blev cykling 1.6 mil(fram och tillbaka till jobbet). Direkt när jag kom hem stack jag ut på en liten löptur på 3 km. Efter det blev det plankan(1*1 min, 2*40s), rygglyft 2*30 och sit-ups(raka och sneda, 50 av varje). Tog en proteinshake efteråt. Brukar inte äta proteinpulver så ofta men som mellanmål efter träning ibland när maten inte skall göras direkt efter. 


Min proteinshake
1 glas

1,5 dl vatten
0,5 dl grädde
2 st frusna jordgubbar

Mixa allt och häll upp i glas.

Grilloumi!




Har ni inte testat fontanas Grilloumi Premium tidigare så är det dags att göra det nu. Den är SÅ god! Jag har tidigare testat halloumi och tyckt att den var ok. Men grilloumi är en klass för sig. Just denna är gjord på får och getmjölk så den klarar sambon av som är laktosintolerant. Protein: 17g Kolhydrater: 0,7g Fett: 24g

måndag 6 augusti 2012

Tonfisksallad & mer träning

Idag blev det tonfisksallad till middag. Det är så gott! Och lätt att svänga ihop. Dagens sallad bestod av isbergssallad, tomat, rödlök, tonfisk, ägg, avocado, oliver och grön pesto. Ringlade över lite olivolja också.


Det blev lite mer träning idag också. Måns hade fotbollsträning och jag hade tänkt att gå dit ist för att ta bilen. Men jag blev lite sen så jag fick springa större delen av vägen dit och gå hem. Så allt som allt blev det 1.6 mil cykling 2.5 km löpning och 3 km promenad idag. Inte illa va?:)

Cykel till jobbet

Idag började jag min "cykelvecka" till jobbet. Skönt att få in träningen till och från jobbet. Jag har ca 8 km till jobbet och det tar mig 25-30 min. Det blir 1.6 mil/dag och 1 timmes konditionsträning. Jag skulle vilja cykla varje dag, varje vecka men det går tyvärr inte. Varannan vecka har jag min son hos mig och då är det lämning på förskolan kl 6.30. Jag börjar kl 7.00 så det blir lite tajt med tid tycker jag. Men planen är att cykla de veckor jag inte har Måns, iaf fram till snön kommer. Får se om jag håller detta:). Om det spöregnar kommer jag nog ta bilen om jag känner mig rätt.


fredag 3 augusti 2012

Frukost till kvällsmat

Här om dan så orkade vi inte laga "riktig" mat till kvällsmat. Då fick det bli frukost igen:) Vet att det  inte är det bästa men nån gång ibland får man vara lat. Bättre än att köpa skräpmat som många andra gör när de inte orkar laga mat iaf...


Vattenmelon & jordgubbar




Skivade jordgubbar till yoghurten


Naturell yoghurt med naturlig fetthalt 3,8-4,5%


Ägg


Ost, salami, gurka


Gotti, gotti. Keso, creme fraiche, grädde, vaniljpulver och skivade jordgubbar, mums!

torsdag 2 augusti 2012

Backträning

Idag hjälpte min bonusdotter Johanna mig med lite backträning. 9 vändor i en lååång backe blev det. Det var jobbigt men jättekul!:)


 På bilden ovan är inte ens halva backen med....





Avslutade med 3 vändor springande upp och ner i de här trapporna.


Efteråt gick vi en stund till lekparken. Johanna och Måns gungade och jag gjorde utfallssteg:)